Vandaag kwam er helaas niets terecht van het gerecht wat ik wilde maken. Terwijl ik bezig was met maken, kwam ik erachter dat ik een stuk van het recept mistte. Dus snel naar de website http://mijnmixedkitchen.blogspot.nl/ waar ik erachter kwam dat de bereidingstijd heel lang was, wat zou betekenen dat we pas rond half 8 zouden eten. Niet echt handig. Daarna las ik in de commentaren dat je geen snelkookrijst moet gebruiken.... en wat had ik gedaan? Juist, snelkookrijst gemaakt. Dus helaas, het werden geen gevulde wijnbladeren. Dat leek mij juist zo leuk omdat we ze vorige week op de cypriotische manier hebben gegeten. Nu hebben we de rijst zo opgegeten en snel wat pasta gekookt met stukjes salami en rode pesto. Ook lekker, maar niet de bedoeling.
Toch wil ik jullie het recept niet onthouden!
Het recept
Zeytinyağlı yaprak sarması
Ingrediënten
Druivenbladeren (1 pot of 1 vacuümverpakking)
2 waterglazen (320 gram) rijst
1 ui
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel peperpuree
1 citroen
1 bouillonblokje kip
1 handvol platte peterselie
Zout
Peper
Paprikapoeder
Dille
Munt
Bereiding
Was de rijst in een zeef tot er helder water vanaf komt.
Snij de ui fijn en fruit deze aan in ruim olijfolie. Snij ondertussen de
peterselie alvast fijn. Voeg, als de ui glazig ziet, de rijst toe en bak even
mee. Voeg vervolgens de tomaten- en peperpuree toe en bak deze ook even mee.
Doe vervolgens ook zout, peper, paprikapoeder, munt, dille en peterselie bij
het mengsel. Het mengsel moet sterk op smaak zijn omdat het straks door het
koken weer minder sterk gaat smaken: proef dus en voeg eventueel nog wat zout
of peper toe. Wees ook niet te zuinig met de groene kruiden. Roer goed door en
haal de pan dan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
Haal de druivenbladeren uit de verpakking, haal ze
(voorzichtig!) los van elkaar en spoel ze stuk voor stuk af. Laat ze vijf
minuten in kokend heet water weken en giet daarna af in een vergiet. Pak een
ruime pan, giet een klein beetje olijfolie op de bodem en leg een paar kapotte
bladeren op de bodem (dit voorkomt aanbakken van de sarma straks). Zet nu alles
binnen handbereik: het rijstmengsel, de bladeren, de pan en zorg dat je wat
werkruimte hebt (en kan gaan zitten, anders heb je straks geen rug meer over).
Pak een druivenblad en leg het met de nerf naar boven op je werkblad. Zit er
nog een steeltje aan het blad, snij of trek dat (met beleid) er dan af. Leg
vervolgens een klein beetje van het rijstmengsel op de onderkant van het blad.
Vouw de onderste linker- en rechterpunt van het blad naar boven en vouw
vervolgens de linker- en rechterzijkant naar binnen. Rol dan het blad van
onderen naar boven toe strak op.
Leg de sarma in de pan en werk zo alle druivenbladeren
af. Zorg ervoor dat je de sarma's in de pan netjes tegen elkaar aanlegt. Heb je
de bodem vol, dan begin je gewoon aan een volgende laag. Het is belangrijk dat
ze niet los liggen omdat ze dan tijdens het koken gaan drijven en open kunnen
gaan.
Als alle druivenbladeren gevuld zijn, snij je een citroen
in plakjes en leg die bovenop de sarma's. Leg daarbovenop een omgekeerd bord:
dit voorkomt dat de sarma's onverhoopt gaan drijven. Giet vervolgens kokend
water, vermengd met een eetlepel tomatenpuree en een bouillonblokje in de pan
tot het bord net onder staat en laat het geheel aan de kook komen. Laat de
sarma's zo ongeveer drie kwartier zachtjes door pruttelen tot ze gaar zijn (de
rijst zacht is). Je zult zien dat ze door het koken in volume toenemen (doordat
de rijst uitzet bij het gaar koken). Zet het vuur uit en laat de sarma's zeker
nog een half uur staan zonder het water af te gieten. Haal daarna het bord en
de citroen weg en je sarma's zijn klaar om te eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten