donderdag 20 november 2014



Lahmacun, wie kent het niet! Zeker na een avondje stappen, met lekker veel knoflooksaus. Dit leek mij wel een uitdaging om zelf te maken tijdens de Turkse week. Na lang zoeken vond ik op deze website een goed recept http://mijnmixedkitchen.blogspot.nl/ Deze website is erg leuk om te lezen. Je leert er veel over de Turkse keuken. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat een Lahmacun helemaal niet met knoflooksaus en sambal wordt gegeten, maar alleen met groente er tussen. Daar hebben wij ons niet aan gehouden, wij hadden er een lekkere zelfgemaakte knoflooksaus bij.
Het is wel erg veel werk. Het deeg maken is zo gebeurd, zeker als je hem laat kneden in de keukenmachine. Daarna moet het 1,5 uur rijzen. Ondertussen maak je dan het gehaktmengsel. Het maken van de pizza's gaat op zich wel snel, alleen doordat het er 10 zijn ben je ruim 3 kwartier bezig.
Maar het resultaat mag er zijn! Ze smaakten prima en als het niet zoveel werk was, zou ik een voorraadje in de vriezer leggen voor een makkelijke maaltijd.

Het recept

Lahmacun (zelfgemaakte Turkse pizza)

Benodigdheden (voor ongeveer 10 Turkse pizza's)

Voor het deeg:

500 gram bloem
1 zakje (7 gram) gedroogde gist
1 eetlepel (25 gram) Turkse yoghurt
2 eetlepels (20 gram) zonnebloemolie
1 theelepel (3 gram) zout
270 gram lauwwarm water

Voor de vulling:

350 gram rundergehakt
1 ui
½ Rode (punt)paprika
1 groene peper (evt. vervangen door een halve groene paprika, is minder pittig)
4 (tros)tomaten (of 2 gewone tomaten)
1 handvol platte peterselie
1 eetlepel tomatenpuree
½ Eetlepel (tatlı/milde) peperpuree
1 scheut zonnebloemolie
1 theelepel zout
½ Theelepel peper
1 theelepel isot chilipeper (meer dan wel minder naar smaak)

Erbij:
1 zak gemengde sla
½ zak rucola
½ citroen
Olijfolie
Zout


Bereiding

Meng de bloem met de gist en voeg het lauwwarme water toe. Roer er de yoghurt en zonnebloemolie door, kneed even door en voeg dan ook het zout toe. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten; hierdoor zet je de gluten goed aan het werk en is je Turkse pizza straks des te zachter. Is het na 5 minuten nog erg plakkerig voeg dan wat bloem toe, blijft het korrelig voeg dan nog wat water toe. Vet een kom licht in met wat zonnebloemolie en leg de bol deeg hierin. Draai het deeg om en rond zodat al het deeg licht ingevet is, dek de kom af met plastic (een plastic zakje of plasticfolie) en laat het deeg (op kamertemperatuur) anderhalf uur rijzen.
Maak ondertussen de vulling klaar. Snij de ui, paprika, peper, peterselie en tomaten heel fijn. Meng de groenten met het gehakt en voeg ook de tomaten- en peperpuree, de zonnebloemolie en zout, peper en chilipeper toe. Roer het met een vork heel goed door: het moet redelijk 'smeerbaar' zijn, voeg eventueel nog een klein beetje tomatenpuree of zonnebloemolie toe. Zet het gehaktmengsel niet meer in de koelkast: als het koud is, is het lastiger om straks dun uit te smeren. Zet alvast de pan met deksel klaar waar je in wil gaan bakken en leg twee schone theedoeken neer om straks de Turkse pizza's tussen te laten afkoelen.
Pak als de rijstijd voorbij is het deeg er weer bij. Duw de lucht eruit en verdeel het deeg dan in 10 bollen. Leg hier een theedoek overheen tegen het uitdrogen. Strooi ruim bloem op je werkblad en rol het eerst bolletje deeg uit tot een ronde plak deeg die in je pan past. Het deeg mag redelijk dun worden uitgerold (maar niet zo dun dat je er doorheen kan kijken). Smeer er daarna met een eetlepel wat van het gehaktmengsel (ongeveer anderhalve eetlepel) op. Smeer dit dun uit (voorzichtig zodat het deeg niet scheurt) en laat de randjes vrij.
Zet de pan om te bakken op middelhoog vuur, invetten is niet nodig(!), vouw je lahmacun dubbel en leg hem voorzichtig in de pan waar je hem weer openvouwt. Doe dan de deksel op de pan (dit zorgt ervoor dat ook de bovenkant gaart) en laat de Turkse pizza in een minuut of vier mooi gaar bakken: de randjes mogen niet meer zacht zijn, de onderkant moet lichtbruin zijn en het gehakt gaar. Pas op dat het vuur niet te hoog of te laag staat: kijk dus af en toe even of alles naar wens verloopt. Ondertussen kun je vast de volgende lahmacun uitrollen en beleggen. Maak ook alvast de sla door de rucola met de gemengde sla te mengen en aan te maken met het sap van een halve citroen, olijfolie en zout naar smaak.

Is de eerste lahmacun klaar, leg deze dan op de theedoek en leg de andere theedoek eroverheen. Werk zo al het deeg af. Leg de volgende Turkse pizza met de vulling naar beneden op de eerste pizza (zo voorkom je dat de onderkant aan de vulling gaat plakken) en leg de daarop volgende weer met de vulling naar boven: zo leg je ze om en om op één grote stapel. Je zal merken dat de Turkse pizza's als ze net gebakken zijn nog hard zijn, maar zodra ze afkoelen worden ze weer zacht. Draai, als je alle lahmacuns hebt gebakken, de stapel in de theedoeken om en serveer dan de eerst gebakken lahmacun die nu weer zacht en op 'eettemperatuur' is. Traditioneel eet je lahmacun opgerold met gemengde sla (aangemaakt met olijfolie, citroensap en zout), platte peterselie en ui erin.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten