Vandaag een stuk minder pittig en toch nog lekker! Trek een hoop tijd uit voor dit gerecht, voorbereiden kost toch zo'n 1,5 a 2 uur en dan nog bakken. Maar het is wel lekker en leuk om te proberen. Er zaten weer allemaal nieuwe producten in. Het is wel een gerecht voor 8 personen denk ik. Wij hielden in ieder geval de helft over, terwijl wij toch wel van eten houden ;-) Voor morgen tussen de middag hebben we dus een lekker hapje. Of misschien ga ik het wel invriezen.
De sambal die aan het eind genoemd wordt hebben wij er niet bij gedaan. Het raspen van de aardappels en de kaas was niet heel makkelijk. De aardappels gingen plakken en de kaas brokkelde omdat hij zo zacht is. Maar toch is het wederom de moeite waard om het te maken!
Het recept
Peynirli patatesli börek
Ingrediënten:
3 aardappelen
3 ronde Yufka vellen
100 ml zonnebloemolie
2 eieren
100 ml melk
Half bosje peterselie
3 eetlepels paprikavlokken
3 eetlepels zwarte peper
1 blok Turkse witte kaas
1 blok Turkse Kaşar kaas (alternatief: jonge Goudse kaas)
(Tip: Yufka vellen, witte Turkse kaas en Kaşar kaas zijn
bij Turkse minimarkets te vinden - en tegenwoordig ook bij de Dekamarkt)
Bereiding:
Kook eerst de aardappelen in een pan en haal de schil er
af.
Meng de melk, zonnebloemolie en eieren in een kom.
Klop deze gedurende een halve minuut.
Smeer met een kwast dit melk-ei mengsel over één vel
yufka.
Rasp vervolgens 1 van de aardappelen over hetzelfde vel
yufka.
Rasp daarna de witte kaas voor één-derde deel over
hetzelfde vel yufka.
Strooi wat gesneden peterselie over hetzelfde vel yufka.
Strooi één eetlepel paprikavlokken en zwarte peper over
hetzelfde vel yufka.
Plaats hier vervolgens één vel yufka overheen.
Herhaal de bovenstaande stappen 3 keer tot je in totaal 3
vellen yufka van een bovenlaag hebt
voorzien.
Rol nu het geheel op (stevig oprollen!)
Snijd de rol in tweeën zodat deze later gemakkelijker op
een bakplaat past.
Doe deze rollen nu in de koelkast voor één uur.
Haal na één uur de rollen uit de koelkast en snijd de
rollen in brede schijven.
Smeer de bovenzijde van deze schijven met wat
overgebleven melk-ei mengsel.
Doe de schijven op een bakplaat (gebruik bakpapier om
plakken te voorkomen)
En doe deze voor ongeveer 20 minuten op 180 graden in een
voorverwarmde oven.
Rasp alvast wat van de Kaşar kaas (of jonge Goudse kaas)
in een kom.
Haal na 20 minuten de bakplaat eruit en strooi de
geraspte Kaşar kaas op de bovenzijde van de schijven.
Doe de bakplaat wederom in de oven, ditmaal voor slechts
één minuut (puur om de kaas een beetje te laten smelten).
Het gerecht is nu klaar om geserveerd te worden.
Serveer eventueel met een beetje sambal om meer smaak aan
de börek te geven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten