maandag 17 november 2014



Aileen was dit keer weer aan de beurt om een nieuw land uit te kiezen. Aileen koos voor Turkije, in de hoop dat ik van de week een broodje Döner zou gaan maken. Helaas, het vlees voor döner is niet te koop in de winkel, alleen per 10 of 25 kilo bij de groothandel. Maar gelukkig heb ik weer genoeg andere lekkere gerechten kunnen vinden.
De Turkse keuken is wel een keuken waar je de tijd voor moet nemen. In ieder geval voor de gerechten die ik heb kunnen vinden. Vandaag was een "snel" gerecht volgens het recept, maar echt snel vond ik het niet. Was toch zo'n 3 kwartier bezig met alles. Het was wel erg lekker maar erg pittig. Declan at zijn bord niet helemaal leeg en bij Aileen liepen de tranen nog net niet over haar wangen. Ik zou dus zeker aanraden als je dit met kinderen of volwassenen eet die niet van pittig houden om in ieder geval de zaadjes uit de pepers te halen.
Bij het zoeken naar Turkse recepten heb ik 2 erg leuke websites gevonden met de meest heerlijke gerechten. Dit recept komt van www.turksekok.nl Alle Turkse ingrediënten kun je prima halen bij de Turkse winkel.

Het recept

Mantarli Tavuk Sote

Een snel te bereiden kipgerecht met champignons en andere groenten.

Ingrediënten:

500 gram witte champignons
1 stuk (±500 gram) kipfilet
1 ui
2 groene pepers
1 tomaat
1 eetlepel Turkse tomatenpuree (Domates salçasi)
1 theelepel Turkse peperpuree (Biber salçasi)
2 eetlepels roomboter
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper




Bereiding 

Snijd de champignons in dikke plakjes en was ze.
Neem een ruime koekenpan en doe hier de gesneden champignons in.

Laat de champignons op hoog vuur in hun eigen vocht koken (het vocht zal na een paar minuten zichtbaar worden). Doe dit ongeveer 10 à 15 minuten.
Haal de champignons van het vuur en laat hun vocht eruit gieten in een vergiet.
Neem de ui en gewassen pepers en snijd deze in stukjes.
In dezelfde koekenpan als voorheen, laat je de roomboter smelten. Doe hier vervolgens de gesneden uitjes en peper in. Laat ze op laag vuur een beetje gaar worden.
In de tussentijd snijd je de kipfilet in stukjes.
Voeg de stukjes kipfilet toe aan de koekenpan en roer goed door.
Snijd de gewassen tomaat in blokjes.
Wanneer de stukjes kipfilet wit zijn geworden, voeg je de stukjes tomaat en beide soorten puree toe aan de koekenpan.
Roer goed door zodat het al het kip een rode kleur krijgt.
Wanneer de kip (bijna) volledig gaar is (na ±10 minuten), voeg je de gesneden en gewassen champignons toe aan de koekenpan.
Roer alles goed door voor 5 minuten, zodat de kip en de champignons volledig gaar zijn.
Het gerecht is dan klaar om geserveerd te worden.
Dit gerecht kun je het lekkerst naast wat rijst (pilav) serveren. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten