maandag 3 november 2014


Na alle west-Europese landen, vond ik het nu eens tijd om echt anders te gaan koken. Ik heb gekozen voor Azerbeidzjaan. Ik had echt geen idee wat ze daar eten. Het was ook niet zo makkelijk om recepten te vinden, maar uiteindelijk vond ik een website waar een receptenboekje op stond http://www.azeriunited.com/nogteontdekken/images/nog-te-ontdekken-azeri-dutch.pdf Hier heb ik uiteindelijk alle gerechten voor deze week uitgehaald.

Vandaag het eerste gerecht. Trek hier een paar uur voor uit. Niet omdat het zoveel werk is, maar omdat je deeg moet rijzen. De vullingen kun je maken terwijl je deeg staat te rijzen. Wij hebben lekker gegeten, maar de vullingen hadden wel wat pittiger gekund. Ook waren de chudu's wat droog. Ik zou er een sausje van crème fraîche en knoflook bij adviseren, iets wat de komende dagen ook bij de gerechten zit. Wij aten er een simpele salade bij.

Het recept


Chudu

Ingrediënten

500 g bloem
1 zakje gist
2 eieren
1 bekertje crème fraîche
1 eetlepel suiker
4 eetlepels melk
1½ theelepel zout
100 g zachte boter

Vulling met aardappels

4 medium aardappels
3 takjes koriander
zout, peper en kurkuma



Vulling met vlees

3 eetlepels olijfolie
1 ui
200 g gehakt
zout en peper





Bereiden van de aardappelvulling

Aardappels apart koken en stampen tot puree.
Vervolgens fijngehakte koriander erdoor roeren.
Zout, peper en kurkuma naar smaak toevoegen.



Bereiden van de vleesvulling

Verhit de pan met olijfolie en bak hierin de fijngesnipperde ui en het gehakt goudbruin.
Zout en peper toevoegen.



Bereidingswijze

Los de gist op in een kom lauwe melk.
Zeef de bloem al roerend bij de lauwe melk en maak een kuiltje in het midden.
Doe de suiker, crème fraîche, zout, ei en de boter in het kuiltje.
Werk met de vingertoppen de bloem erdoor en voeg net genoeg melk beetje-bij-beetje toe totdat er een soepele en elastische bal ontstaat.
Bedek het deeg met plasticfolie en laat het gedurende 1,5 uur rijzen.

Maak bolletjes met een diameter van ongeveer 2,5 cm en druk ze plat.
Rol ze uit tot een cirkel met een diameter van ongeveer 3,5 cm en 0,5 cm dik.
Leg op ieder cirkeltje 1 theelepel vulling.
Vouw het dicht en druk de randen goed tegen elkaar ( flink knijpen).
Leg deze op de (niet ingevette) bakplaat en duw ze iets plat.
Bestrijk met wat los geklopt eigeel en laat nog eens 15 tot 20 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C) en bak ze in het midden van de oven in
circa 20-25 minuten goudbruin en gaar.



2 opmerkingen: