zondag 30 november 2014


Gisteren kregen we visite die ook bleef eten. Dat werd dus zoeken naar een paar gerechten, genoeg voor 8 personen. En die heb ik gevonden. 3 verschillende gerechten, die niet allemaal tegelijk klaar gemaakt moesten worden. Zeker als je visite hebt is het niet leuk om steeds in de keuken te staan. De Hongaarse keuken leent zich daar prima voor. Het eerste gerecht ging in de slowcooker. 's ochtends om half 11 aangezet en om half 6 hadden we een heerlijke goulash. De aardappelsoep heb ik ook voor het grootste gedeelte al gemaakt 's ochtends. Alleen tegen etenstijd nog even opwarmen en de peterselie, room en eieren erbij doen. De Pilav moest ook nog een tijd sudderen, maar heb ik 's middags pas aangezet. Alles was precies op tijd klaar.
De Goulash was wel wat vochtig. Iets minder vocht zou wel gekund hebben. Ik had er nu geen aardappels bij gekookt omdat we al genoeg hadden, maar als je alleen de Goulash maakt zou dat er prima bij smaken.
De aardappelsoep was wat aan de flauwe kant. Er had iets meer peterselie en peper en zout in gemogen. Maar omdat er ook kinderen mee aten was ik wat zuiniger met de kruiden.
De Pilav was ook erg lekker. Er stond alleen niet in het recept hoeveel rijst je moest koken en heb ik maar wat gegokt. Ik heb 400 gram gekookt en dat was eigenlijk wel een mooie hoeveelheid. Ik heb ook hamlapjes gebruikt in plaats van lamsvlees.
We hadden er extra een Turks brood bij.
Al met al was het een geslaagde avond en heeft iedereen lekker gegeten.

De recepten

Slow Cooker Runder Goulash

400 gram runderpoulet of stooflappen in stukjes gesneden
1 rode paprika, zaadjes verwijdert, in stukken gesneden
1 rode peper, zonder zaadjes, fijn gesneden
2 uien, in ringen gesneden
1 blikje tomatenblokjes
200 ml runderbouillon 
3 teentjes knoflook
1 winterwortel, in plakjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
3 laurierblaadjes
2 tl paprikapoeder
1 el komijnzaadjes
2 tl karwijzaadjes
Zout en peper naar smaak
Olijfolie



Slow Cooker:

Doe alle ingrediënten in een slowcooker en zet hem op ‘low’.
Laat 6 – 8 uur pruttelen en serveer met rijst en salade.

Fornuis:

Als je geen slowcooker hebt, doe dan alle ingrediënten in een ruime pan en breng aan de kook.
Laat op het allerlaagste pitje (of gebruik een vlamverdeler) 2,5 uur pruttelen totdat de groenten en het vlees gaar zijn.

Roer af en toe om.



Aardappelsoep

Ingrediënten

2 preitjes
2 winterwortelen
40 gram boter
300 gram aardappelen
1,5 liter water
3 runderbouillonblokjes
1 deciliter melk
2 eierdooiers
1 eetlepel gesnipperde peterselie
1 deciliter koffieroom
Zout



Bereidingswijze

Snijd de preien in dunne ringetjes. Schil de winterwortels, snijd ze in de lengte doormidden en maak er kleine blokjes van. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Smelt de boter in de soeppan en smoor hierin de prei en de wortelen. Doe de blokjes aardappel erbij samen met het water, de bouillonblokjes, de melk en wat zout en breng het geheel aan de kook. Laat het koken tot de aardappelen gaar zijn. Snijd de peterselie fijn. Klop de eierdooier, de peterselie en de koffieroom door elkaar en schenk dit mengsel langzaam terwijl je heel goed blijft roeren in de soep erbij.



Abrikozenpilav met lamsvlees

Ingrediënten

110 gram boter
1,5 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gesnipperd
500 gram lamsvlees (of hamlapjes), in stukjes
Zout en peper
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel kaneelpoeder
2 eetlepels rozijnen
100 gram gedroogde abrikozen, gehalveerd
1,25 deciliter water
0,5 theelepel saffraandraadjes geweekt in 2 deciliter warm water




Bereidingswijze

Verhit de helft van de boter in een hapjespan en bak de uien en de knoflook tot ze zacht zijn. Doe het vlees erbij en laat het goed bruin worden. Roer het zout, peper, komijn en kaneel goed doorheen. Voeg de rozijnen en abrikozen toe en giet er water overheen. Laat het geheel ca. 1,5 uur sudderen met het deksel op de pan tot het vlees gaar is. Schep er wat saus uit als de pan teveel vocht bevat Kook de rijst volgens de absorptiemethode en voeg de rest van de boter en de saffraan toe. Schep de rijst en het vlees laag voor laag in een hapjespan en eindig met een laag rijst. Giet de resterende saus erover. Dek de pan goed af en laat het gerecht nog 20 minuten zachtjes koken of tot de rijst de saus heeft opgenomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten