dinsdag 14 oktober 2014



Vandaag is het gerecht mislukt en de kinderen vonden het allebei niet lekker. Ach ja, je kunt niet iedereen elke dag tevreden stellen blijkt wel. Een bijzonder gerecht, gevonden op de website http://www.edsreceptensite.nl/. Na even zoeken ook gevonden waarom het recept zo heet:  Lindström was een Zweedse industrieel uit de negentiende eeuw, die zijn burger graag at 'op de Russische wijze', dus met ui, bietjes en kappertjes.
Waar ging het bij mij mis, ik heb niet goed opgelet en veel te veel bietjes erdoorheen gedaan. Hierdoor waren de ballen zo nat, dat ze niet meer te bakken waren. Uiteindelijk dus maar alles gewoon in de pan gedaan en gewoon zo gebakken. De kinderen vonden de peperkorrels niet lekker en ook de kappertjes vinden ze niks.

Wij vonden het wel lekker en hebben met smaak zitten eten!
Ik had er geraspte wortels met rozijnen en honing bij gemaakt.


Het recept:

Gehakt à la Lindström

Ingrediënten voor 4 personen
4 sjalotjes of 2 uien
1 prei
4 eetlepels kappertjes (potje)
1 eetlepel groene peperkorrels (potje)
ca. 150 g rode biet (pot)
500 g rundergehakt
4 eetlepels bietensap
1 middelgroot ei
2 theelepels zout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
5 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels vlees bouillon
1½ dl zure room of crème fraîche
Bieslook






Pel de sjalotjes en hak ze zeer fijn. Maak de prei schoon en snipper hen eveneens fijn. Laat de kappertjes uitlekken en meng ze met de uitgelekte peperkorrels. Zet ze apart.
 Laat de bietjes uitlekken en maal ze fijn, bijvoorbeeld in een blender. Bewaar het vocht. Meng in een kom sjalot, prei en biet met elkaar.

Haal het gehakt met een vork los en vermeng dit met de groenten in de kom, de kappertjes en peperkorrels. Roer wat bietensap en het losgeklopte ei erdoor en breng op smaak met zout en peper. Vorm van deze massa eerst 8 ronde balletjes en druk ze dan met de handen wat plat.

Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de schijven op hoog vuur aan beide kanten goudbruin. Temper de warmtebron, voeg de bouillon toe en laat nog ca. 4 minuten, afgedekt, per kant stoven. Neem de schijven uit de pan, roer het overgebleven fond los met nog wat bietensap en de room voor een mooie volle saus.


Serveer het vlees met de saus en bestrooi het geheel met wat geknipte bieslook. Geef hierbij bijvoorbeeld een salade van wortel en komkommer met een dressing naar keuze.


2 opmerkingen:

  1. De peperkorrels lijken me ook wat heftig maar het klinkt verder wel lekker...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je zou de peperkorrels ook weg kunnen laten. Maar ik moet zeggen dat het erg meevalt. Ik ben ook niet zo'n peper liefhebber, maar dit was lekker.

    BeantwoordenVerwijderen