vrijdag 24 oktober 2014



Ongeveer een jaar geleden schafte ik een Crockpot aan, enthousiast gemaakt door Tessa van http://www.iamcookingwithlove.nl/ Uiteindelijk gebruik ik hem wel minder dan ik verwacht had, maar wat ik maak is dan wel weer erg lekker. Zo ook het recept van vandaag, een heerlijke stoofpot, ook te krijgen bij de betere Griekse restaurants. Dit recept kreeg ik ook van Tessa trouwens.
We aten er rijst en zelfgemaakte tzatziki bij en een simpele salade. Ook Esther die bij ons kwam eten heeft er van genoten.
Als je geen slowcooker hebt, kun je het ook maken in een braadpan of in de oven

Het recept:

Stifado

Ingrediënten voor 4 personen
± 800 g runderlappen
4-5 el olijfolie.
5 teentjes knoflook (of naar smaak)uit de knijper of gesneden
1 blik tomatenblokjes.
250 g sjalotjes.
50 ml rode wijn.
25 ml rode wijnazijn
½ -1 afgestreken tl kaneel.
½-1 afgestreken tl geraspte nootmuskaat
2 laurierblaadjes.
1 mespuntje kruidnagelpoeder.
½ tl gemalen komijn
Vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak
1 klein blikje tomatenpuree.
50 g boter.(of minder naar eigen smaak)
± 10 gedroogde tomaten op olie, in stukjes gesneden
Scheutje Worcestershire sauce.
Plusminus 300 ml water.(hangt van je pan af, het vlees moet net onder staan).
± 1 el bloem om het vlees mee te bestrooien plus plastic zak (om vlees en bloem in te doen)




Bereidingswijze

Doe bloem in de plastic zak, het vlees erbij en even goed schudden, zo wordt het dun bedekt met wat bloem.
Doe de olijfolie in de koekenpan of jus pan en bak het vlees op matig vuur rondom iets aan.
Voeg dan al roerende de kruiden en de knoflook toe en meng alles goed door elkaar.
Voeg peper en zout naar smaak toe. Giet de azijn en rode wijn toe en laat het ongeveer 2 -3 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg de tomaten uit blik, de gedroogde tomaten ,tomatenpuree en de Worcestershire sauce toe.
Doe alles over in de slowcooker OF de ovenvaste schaal. Voeg dan het water toe en let erop dat het vlees onderstaat.
Leg de sjalotjes boven op het vlees en daarop de boter. Deksel op de slowcooker (of braadpan).
Voor de slowcooker; zet de slowcooker 1 uur op high en 6-7 uur op low


Voor de oven is de tijd ongeveer 2-3 uur. (kijk/proef tussendoor)




Voor de liefhebbers hier ook nog het recept van de tzatziki, gevonden op www.smulweb.nl

Tzatziki

Ingrediënten 

500ml Griekse volvette yoghurt (echt dikke yoghurt),
1 komkommer,
2 a 3 teentjes knoflook
1 eetlepel dille (gedroogd),
½ Citroen,
Olijfolie,
Peper en zout.

Tip: zorg voor echte dikke yoghurt (met een stevige kwarkachtige structuur) om de tzatziki goed stevig te houden aangezien je later de komkommer, olijfolie en citroensap gaat toevoegen.

Was de komkommer. Snijd de beide kontjes er af en rasp de komkommer (grove reepjes) boven de zeef/fijne vergiet. Laat de komkommer goed uitlekken. Om dit te versnellen kun je het beste met een vork de komkommerreepjes tegen de wand van het vergiet of de zeef aandrukken om het grootste vocht eruit te drukken.

Doe de yoghurt in een mengkom en knijp 2 a 3 teentjes knoflook boven de yoghurt uit.
Voeg een eetlepel olijfolie toe. Strooi een eetlepel gedroogde dille uit over het mengsel.
Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe (denk om de pitjes) en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel.
Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak zout en peper toe. Met de peper mag je best royaal zijn, met het zout even oppassen.

Laat de Tzatziki minimaal een aantal uur opstijven in de koelkast. Hierdoor trekken ook de diverse smaken beter in de Tzatziki.
Het beste kun je de tzatziki een avond van te voren maken.





1 opmerking: