donderdag 23 oktober 2014


Vandaag hebben we heerlijk gegeten! Het is wel een gerecht wat je niet even snel maakt, maar waar je echt wel tijd voor moet maken. Gelukkig heb ik altijd tijd zat ;-)
Het recept kwam dit keer ook weer van http://allrecipes.nl/ maar ik ben het op meerdere sites tegen gekomen.


Het recept:

Pastitsio

Ingrediƫnten

Porties: 8

500 gr penne pasta
60 gr boter
4 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt
1 mespuntje gemalen nootmuskaat
Zout en peper naar smaak
3 eieren, licht geklopt

Vleessaus
30 gr boter
1 grote ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
675 mager rundergehakt
4 eetlepels tomatenpuree
125 ml droge rode wijn
125 ml groentebouillon
2 eetlepels verse peterselie, fijngesneden
Zout en peper naar smaak

Witte saus
125 gr boter
70 gr witte bloem
750 ml melk
1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
1 ei, licht geklopt
Zout en peper naar smaak

Extra Parmezaanse kaas voor over de saus.






Bereidingswijze

De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4.

Een grote pan met licht gezouten water aan de kook brengen en daarin de penne in 8-10 minuten al dente koken. Afgieten en terug in de pan doen.
De boter tot goudbruin laten smelten en over de penne schenken. 4 eetlepels Parmezaanse kaas, nootmuskaat, zout en peper toevoegen en goed omscheppen. Laten afkoelen. Ei toevoegen en weer omscheppen. Apart zetten.

Voor de vleessaus:
In een koekenpan op een middelhoog vuur ui en knoflook zachtjes
Sauteren tot de ui zacht is. Het vuur hoger zetten en het vlees toevoegen. Goed roeren en bakken tot het vlees bruin begint te worden. Tomatenpuree, wijn, bouillon, peterselie, zout en peper toevoegen. Afdekken en op een lage vlam 20 minuten laten sudderen.

Voor de witte saus: 
In een sauspan de boter smelten. Bloem erdoor roeren en 2 minuten zachtjes laten koken. Alle melk erbij schenken en onder constant roeren aan de kook brengen. 1 minuut zachtjes laten koken. Nootmuskaat, zout en peper toevoegen en even laten afkoelen alvorens het geklopte ei erdoor te roeren. 125 ml van de witte saus aan de vleessaus toevoegen.

Om de pastitsio samen te stellen: een bakvorm van 22x33 cm invetten. 1/2 van de gekookte penne over de bodem verdelen en bedekken met een laag vleessaus. Resterende penne over het vlees verdelen, vervolgens witte saus toevoegen en de penne helemaal bedekken. Resterende kaas erover strooien.


50 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot het gerecht goudbruin is. 10 minuten laten staan alvorens in vierkantjes te snijden en te serveren.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten