donderdag 18 december 2014



De spaanse keuken, ik kan er wel weken lang van eten zoveel lekkere dingen zijn er. Het gerecht van deze dag was ook weer een absolute aanrader. Het recept is niet helemaal duidelijk omschreven, maar even 2 keer lezen en je komt er wel uit. Zo staat er bij de ingredienten een plakje gerookt spek, maar komt het in de bereiding nergens meer terug. Ik heb er voor gekozen om het bij het bakken van de ui toe te voegen. Ik had trouwens geen plakje maar blokjes, die had ik nog liggen.
Er staat bij de ingredienten ook kruiden. Geen idee welke kruiden! Dit heb ik dus maar gewoon overgeslagen. Tenzij het peper en zout moest zijn, dat heb ik wel gebuikt. Maar dat maakte allemaal niet uit, het was erg lekker! Ik serveerde er rijst en sla bij. 
Het recept komt van allrecipes.nl


Het recept

Albondigas (Spaanse gehaktballetjes in saffraansaus)

Ingrediƫnten

400 gr varkensgehakt
400 gr rundergehakt
1 plakje gerookt spek, fijngehakt
2 kruidnagels 
knoflook, geperst
Handvol ijsbergsla of little gem (het witte centrum), fijngesneden
2 eetlepels fijngehakte peterselie
Kruiden
1 ei geklopt
1 sneetje brood, korst verwijderd en licht gedrenkt in melk (met de overmaat eruit geknepen)
Bloem
Olijfolie
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
1/2 ui fijngehakt
125 ml kippenbouillon
Goede scheut witte wijn of sherry
Klein snufje saffraan
1 eetlepel fijn gehakte peterselie (extra)



Bereidingswijze

Doe het gehakt, 1 geplet teentje knoflook, 1 eetlepel peterselie, sla, ei, brood en kruiden in een grote mengkom. Meng dit goed met je handen en verdeel het mengsel vervolgens in kleine gehaktballetjes (ongeveer de grootte van ping pong ballen). Bestrooi ze met wat bloem en schud het overtollige eraf.
Verwarm een koekenpan met olie en bak de gehaktballen bruin. Wellicht moet je dit over een paar keer verdelen. Als de gehaktballen bruin zijn, bak je de ui in dezelfde pan tot deze doorschijnend is. Voeg een afgestreken theelepel bloem en paprikapoeder toe. Kook de bloem smaak eruit gedurende ongeveer 1 min. Voeg de kippenbouillon en wijn of sherry toe. Doe de gehaktballen terug in de pan. Breng aan de kook, dek af, en laat gedurende ongeveer 40-50 minuten sudderen.

Terwijl dit suddert, meng je met een vijzel de resterende knoflook, 1 eetlepel peterselie, een snufje zout en de saffraan. Net voor het opdienen, roer je dit mengsel in de saus.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten