zondag 7 december 2014



Gisteren vierden we de verjaardag van Aileen en hadden we een aantal eters. Dat betekende dus meer gerechten maken. En dan gerechten die je van tevoren kunt maken en waar je aan het einde weinig aan hoeft te doen. En ook de Franse keuken leent zich daar weer prima voor!
Er bleef genoeg eten over, vooral van de soep, dus vandaag eten we restjes.
De soep vonden we wel erg flauw van smaak. Pas als we er een paar flinke scheppen Pistou in deden werd het lekker. Maak van de Pistou dus flink wat meer dan aangegeven staat in het recept.
De Boeuf Bourguignon was erg lekker, alleen wat vochtig. Misschien dus iets minder wijn erin dan in het recept staat. We hadden gekookte aardappels erbij.
Tot slot een quiche Lorraine, die kon ik een dag van tevoren maken. Achteraf had ik hem vlak voor het eten nog even op moeten warmen, dat zou de smaak ten goede zijn gekomen.
Maar ik heb geen klachten gekregen van de gasten, dus neem ik aan dat ze allemaal goed en smakelijk gegeten hebben. 
De recepten komen van www.allerhande.nl Het recept van de Boeuf Bourguignon heb ik al een tijd en ooit ergens op internet gevonden.
Deze keer geen foto's van de ingrediënten, daar heb ik in alle drukte even niet aan gedacht.

De recepten



Soupe au pistou

Ingrediënten

1 pompoen (oranje (ca. 1 kg))
1 zakje verse Italiaanse (kruidenmix (20 g))
250 g sperziebonen (in stukjes)
300 g prei (in dunne ringen)
500 g trostomaten (in stukjes)
1 pot witte bonen (330 g)
100 g schelpjespasta (biologisch)
2 zakjes verse basilicum (a 15 g)
4 tenen knoflook (fijngesneden)
100 g grano padano ((kaas, stukje), geraspt)
150 ml olijfolie

Bereiden

Snijd de pompoen in schijven, schil ze en verwijder de pitjes. Snijd de pompoen in blokjes. Bind de kruiden bij elkaar tot een 'boeketje'. Doe de pompoen, de sperziebonen, de prei en de tomaten in een soeppan. Leg het kruidenboeket ertussen en voeg 4 liter water en 2 eetlepels zout toe. Breng de soep al roerend aan de kook. Kook de groenten zachtjes gaar, voeg na 15 minuten de witte bonen met vocht en de pasta toe. Kook de soep nog 10 minuten. Haal het boeket uit de soep. Maak een pistou door het basilicum met de knoflook en de grano padano in de blender te pureren en meng de olijfolie erdoor. Roer de helft van deze pistou door de soep, warm de soep nog even door en breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep bij het buffet met de rest van de pistou in een schaaltje erbij. Lekker met stokbrood.

Tip:
U kunt de pistou en de soep van tevoren klaarmaken. Voeg de witte bonen, de schelpjespasta en de pistou pas toe vlak voordat je de soep opdient. Kook de bonen en pasta in tien minuten in de soep gaar en roer als laatst de pistou er per portie door.








Boeuf Bourguignon

Ingrediënten

1 kilo runderriblappen, in grove blokken
200 g ontbijtspek, in blokjes of reepjes
500 g champignons, in dikke plakken
400 ml rode wijn
3 uien, in ringen
40 zilveruitjes
2 kleine blikjes tomatenpuree
1 bouillontablet of bouillonpoeder
1 laurierblad
Maïzena
Bereiden
Doe alle ingrediënten in de slowcooker en gaar de Boeuf Bourguignon 8 tot 10 uur op een lage stand. Bind het geheel op het laatst eventueel met wat met water aangelengde maïzena.


Lekker met aardappelpuree en in spek gerolde sperziebonen.





Quiche Lorraine

Ingrediënten

125 g koude boter
250 g bloem
5 eieren
1 tl zout
1 tl ijskoud water
200 g gerookt ontbijtspek (stuk)
½ tl olie
150 ml melk
250 g crème fraîche
120 g geraspte gruyère (kaas)
1 mespunt nootmuskaat

Bereiden

Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem. Kneed met 1 ei, zout en water zo kort mogelijk tot soepel deeg. Laat het in vershoudfolie 1 uur rusten in de koelkast. Vet de vorm in en bestuif met bloem.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van Ø 30 cm. Veeg de overtollige bloem eraf. Bekleed de vorm met het deeg. Druk aan en snijd overtollig deeg bij de randen eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet of nauwelijks rijst.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het spek in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak het spek in 6 min. uit.
Meng in een kom de rest van de eieren, de melk, crème fraîche en kaas en breng op smaak met peper en de nootmuskaat. Verdeel de spekjes over de bodem en schenk de vulling in de quichevorm. Zet eerst de quichevorm in de oven en schenk dan de vulling erin. Zo voorkom je dat de vulling uit de vorm loopt bij het verplaatsen van de quiche naar de oven. Bak de quiche ca. 40 min. in het midden van de oven.

Bereidingstip:
Je kunt de quiche 1 dag van tevoren maken. Verwarm voor het serveren ca. 15 min. in de oven op 160 °C of serveer koud.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten