dinsdag 2 december 2014


Aileen vroeg vandaag of we niet elke dag Frans kunnen eten. Dat zegt wat over hoe lekker ze het vindt! Vandaag was het dan ook heel erg lekker. Coq au vin, alleen geen haan maar kip. In het recept staan kippendijen, maar ik heb gewoon kipfilet gebruikt en dat was ook erg lekker! Wel moet je weer wat tijd uittrekken voor dit gerecht omdat het moet sudderen. Als gerecht erbij had ik rijst gekookt.
Het recept komt van http://allrecipes.nl/

Het recept

Makkelijke “Coq” au Vin

Ingrediënten

Porties: 6

2 eetlepels olijfolie
6 kippendijen
1 ui, dun gesneden
1 sjalot, fijngehakt
2 wortels, in plakjes
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 1/2 eetlepel bloem
1 eetlepel maïzena
40 ml cognac of brandewijn
500 ml rode wijn
200 ml water
150 ml gezeefde tomaten (passata)
1 theelepel gedroogde tijm
1 kleine handvol fijngehakte verse peterselie
1 laurierblad
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel gemalen zwarte peper
200 gr spek, in stukjes
250 gr champignons, in plakjes




Bereidingswijze

Verhit de olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur en braad hierin de kip rondom bruin aan in 5-10 minuten. Voeg ui, sjalot, wortel en knoflook toe en bestrooi met bloem en maïzena. Meng goed door en schenk dan de cognac erbij. Flambeer op hoog vuur en draai daarbij de pan rond naar alle kanten.

Zodra de vlammen doven, voeg je de rode wijn, water, passata, tijm, peterselie, laurierblad, zout en peper toe. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer  1 uur sudderen op laag vuur.


Bak ondertussen het spek uit in een koekenpan tot het bruin is, in ongeveer 10 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier. Voeg toe aan de pan als de kip 1 uur gesudderd heeft, samen met de champignons. Laat nog 30 minuten zachtjes koken, zonder deksel op de pan. Voeg eventueel naar smaak nog kruiden toe en verwijder het laurierblaadje voor serveren.


1 opmerking: