dinsdag 23 december 2014



Vandaag bietjes, aardappels en gehaktballen, maar dan net een beetje anders. Snel klaar, zeker als je inderdaad kant en klare gehaktballen gebruikt zoals in het recept staat. Ik heb eerst zelf gehaktballen gemaakt. De kinderen vonden het lekker, alleen de pruimen in de jus niet. 
Het recept komt van www.allerhande.nl

Het recept

Rode bieten en appel met pruimenjus

Ingrediënten

3 el (zonnebloem)olie
2 schalen grootmoeders gehaktbal (a 225 g)
2 uien (gesnipperd)
1 kg grote aardappelen (iets kruimig (zak 3 kg), geschild)
1 schaal rode bieten (gekookt (500 g), geschild)
2 friszure appels (in halve plakjes)
1 zakje jus (light (20 g))
50 g gedroogde pruimen (zak 500 g)



Bereiden

Verhit de olie in een braadpan en bak de gehaktballen in ca. 8 min. rondom bruin. Zet het vuur lager, voeg de ui toe en braad de gehaktballen in 20 min. gaar, keer af en toe.
Snijd de aardappelen in vieren, zet ze op met 300 ml water en kook ze op laag vuur in 20 min. gaar. Schaaf de bieten in dunne plakken. Schep de gehaktballen uit de pan op een bord en houd ze warm onder aluminiumfolie. Schep de bieten en de appels in de pan met ui en stoof ze ca. 5 min., schep af en toe om. Breng op smaak met zout.
Snijd de geweekte pruimen in reepjes. Bereid de jus volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer de pruimenreepjes erdoor. Serveer de rode bieten en appel met de aardappelen en de gehaktballen met pruimenjus.

Tip:

Strooi voor een fris accent verse bieslook over de bieten met appel.



Het laatste land van dit jaar, wellicht ook het laatste land op dit blog. Volgend jaar ga ik starten met Paleo, in de hoop dat het wat met mijn gezondheid doet.
Maar eerst nog een paar dagen.... Nederland. Geen standaard gerecht als hutspot en boerenkool, maar wel aardappelen, vlees en groente. Niet mijn favoriete land, maar ja.

We begonnen de met week met een rodekool recept. Redelijk snel te maken, alleen moet het nog een poosje in de oven. Ik vond de worstjes wat hard en de rodekool wat droog. Het recept is voor 4 personen, maar het is maar goed dat we met zijn drieen waren, want het was niet genoeg voor 4 personen. 
Het recept komt van www.allerhande.nl

Het recept


Rodekool met appel en worstjes

Ingrediënten

20 g boter
1 tl gemalen kaneel
1 appel (friszuur (bijv. Granny Smith), geschild)
½ Rodekool (grof geraspt)
2 tl poedersuiker
2 el rode wijnazijn
1 zak röstirondjes (750 g)
1 schaal gekruide worstjes (270 g)



Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Vet de ovenschaal in met de boter. Bestrooi met de kaneel.
Snijd de appel in parten en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine blokjes en meng met de rodekool in een kom.
Roer de poedersuiker door de azijn en meng door de kool. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel dit mengsel over de schaal.
Verdeel de röstirondjes erover en leg de worstjes erop.

Zet ca. 40 min. in de oven. Keer de worstjes na 20 min.


zaterdag 20 december 2014


Vandaag aten we een erg lekkere stoofschotel. Gewoon van het gas dit keer en niet in de slowcooker.
Uiteraard heb je hier wel wat meer tijd voor nodig, maar op een zaterdag is dat prima te doen. Het recept geeft aan voor 4 tot 6 personen, maar wij kunnen er morgen makkelijk nog een keer van eten met zijn vieren. Bij de ingrediënten staan wortels, maar die komen verder in het recept niet voor. Ik heb ze tegelijk met de aardappels en de chorizo toegevoegd. Een heerlijke maaltijd, zeker het proberen waard!
Het recept komt van http://www.doscortados.eu/

Het recept

Guiso gallego (stoofschotel uit Galicië)


600 gr. hacheevlees/riblappen
800 gr. aardappelen
100 gr. doperwten
150-200 gr. chorizo (geen plakjes)
2 wortels
1 liter kippenbouillon
400 ml. tomate frito
1 witte kool
500 gr. witte bonen
4 tenen knoflook
3 uien
5 kruidnagels
5 laurierblaadjes
komijn
nootmuskaat
paprikapoeder
2 eetlepels bloem
4 eetlepels lauw water



Zorg dat de kippenbouillon klaar is. Meng de bloem en het water in een kommetje los. Snijd de geschilde aardappelen in partjes, snijd en was de kool, hak de uien, wortels en knoflook fijn. Ontvel de chorizo en snijd in fijne plakjes

Bak het vlees, knoflook en de uien in een grote diepe pan in flink wat olijfolie en wat zout op hoog vuur ong. 5-8 minuutjes. Voeg nu de kippenbouillon, tomate frito, laurier, kruidnagels, komijn, nootmuskaat en paprikapoeder naar smaak toe. Breng het aan de kook en roer het bloemmengsel erdoor heen. Zet het vuur laag zodat het nog net pruttelt en laat het 1,5 - 2 uur staan, af en toe wat doorroeren. Voeg de aardappelen en chorizo toe en kook ze ongeveer 15 minuutjes mee (gewoon ouderwets prikken met een vork). Voeg 5-8 minuten na de aardappels de witte kool toe. Controleer of alles gaar is (met name het vlees), zo niet, zet het vuur dan nog ietsje hoger en laat het nog even door pruttelen. Voeg op het laatst de doperwten en witte bonen toe, goed roeren, zet het vuur uit en laat het nog zo′n 5 minuutjes staan.



vrijdag 19 december 2014


Vandaag weer een verrassend en lekker gerecht. Kostte wel wat tijd, maar zeker de moeite waard. De kinderen vonden het ook lekker, alleen de artisjokharten gruwelden ze van. Ik heb geen saffraan gebruikt in het gerecht, aangezien dit op was. Maar ik denk niet dat het veel verschil maakte.
Ik had wel iets meer nodig van de kippenbouillon dan die 720 ml. Ik zeg, probeer het een keer!
Het recept komt van allrecipes.nl

Het recept

Cascadia Fideuà (Spaanse spaghetti)

Ingrediënten

720 ml kippenbouillon, of meer indien nodig
2 tenen knoflook, fijngehakt
snufje saffraan
150 gram (pancetta) spek, in blokjes gesneden
2 eetlepels olijfolie, apart te verwerken
75 gram in blokjes gesneden wortelen
75 gram artisjokharten
75 gram verse sperziebonen
300 gram ui, in blokjes gesneden
snufje zout en peper naar smaak
300 gram in blokjes gesneden tomaten
450 gram spaghetti, in stukjes van 5 cm gebroken




Bereidingswijze

Meng de kippenbouillon, knoflook en saffraan in een pan. Verwarm tot een temperatuur waarbij je nog je vinder in de bouillon kunt steken (niet te heet dus). Doe een deksel op de pan en houd warm op een laag vuur, zodat de saffraan goed kan intrekken terwijl je verder gaat met het recept.
Bak en roer de in blokjes gesneden spek in een gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur tot het grootste deel is uitgebakken en het spek de gewenste mate van gaarheid heeft, ongeveer 10 minuten. Als het spek klaar is haal je het uit de pan en zet je het apart.
Giet het vet af uit de pan en doe 1 eetlepel olijfolie in de pan. Bak en roer de wortelen, artisjokharten en sperziebonen tot de groenten zacht beginnen te worden, haal ze uit de pan en zet apart. Verhit de resterende 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan en bak de ui. Breng op smaak met zout en peper, en bak tot de ui zacht is, ongeveer 10 minuten. Voeg de tomaten toe, en kook tot het tomaten-uimengsel bijna een pasta is geworden, 15 tot 20 minuten.

Verdeel het uimengsel over de bodem van de koekenpan en bestrooi gelijkmatig met de gebroken spaghettistukjes. Giet genoeg saffraanbouillon over de spaghetti zodat alles bedekt is, verdeel vervolgens het spek en de groenten erover. Voeg extra saffraanbouillon toe als dat nodig is om de groenten te bedekken. Breng aan de kook, zet het vuur tot middellaag en kook tot de spaghetti gaar is, ongeveer 15 minuten.




Dit heb ik altijd al een keer willen maken en gelukkig was het ook weer lekker :-) Het was simpel en vrij snel te maken. Het enigste "probleem" waar ik tegenaan liep was dat ik geen koekenpan heb die in de oven kan. Maar uiteindelijk maar zo opgelost. Het was maar voor 5 minuutjes en het werkte prima! 


Het recept komt van allrecipes.nl


Het recept

Spaanse omelet

Ingrediënten

400 g krielaardappeltjes, schoongeboend en in plakjes van ½ cm
150 g diepvriesdoperwten
4 eetl. plantaardige olie
1 grote ui, in dunne halve ringen
2 grote tenen knoflook, uitgeperst
6 grote eieren
4 eetl. peterselie, fijngesneden
1 plak magere ham van ½ cm dik (ca. 200 g), in dobbelsteentjes
6 kerstomaatjes, in vieren




Bereidingswijze

Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de aardappelplakjes en doperwten toe en breng het water opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag en blancheer ze 3 min. Giet ze af en zet apart.
Verhit 2 eetl. van de olie in een koekenpan van 25 cm doorsnee, met ovenbestendig handvat. Draai het vuur iets lager en fruit de uienringen 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en fruit nog 2-3 min. zonder de uienringen te laten kleuren. Doe ook de plakjes aardappel en doperwten erbij en schep alles 5 min. om tot de aardappelen gaar zijn. Neem de pan van het vuur.
Roer in een grote kom de eieren los met de peterselie en wat zwarte peper. Roer er de ham, tomaatjes en het aardappelmengsel door.
Verhit de koekenpan opnieuw op matig vuur en voeg de resterende 2 eetl. olie toe. Schenk het eiermengsel in de pan en verdeel het gelijkmatig over de bodem. Bak de omelet 5-7 min. op laag vuur en schud de pan af en toe tot de onderkant van de omelet gestold is.
Druk de randen van de omelet voorzichtig omhoog met een spatel en laat het resterende vloeibare eiermengsel eronder lopen. Verwarm de grill voor op een matige stand.
Plaats de pan 5 min. onder de hete grill, zodat de omelet ook aan de bovenkant gaar wordt en goudbruin kleurt. Prik hem in met een mes om te controleren of hij ook binnenin volledig gaar is. Laat de omelet op een snijplank glijden en laat hem 2-3 min. afkoelen. Serveer de tortilla in punten gesneden.


donderdag 18 december 2014



De spaanse keuken, ik kan er wel weken lang van eten zoveel lekkere dingen zijn er. Het gerecht van deze dag was ook weer een absolute aanrader. Het recept is niet helemaal duidelijk omschreven, maar even 2 keer lezen en je komt er wel uit. Zo staat er bij de ingredienten een plakje gerookt spek, maar komt het in de bereiding nergens meer terug. Ik heb er voor gekozen om het bij het bakken van de ui toe te voegen. Ik had trouwens geen plakje maar blokjes, die had ik nog liggen.
Er staat bij de ingredienten ook kruiden. Geen idee welke kruiden! Dit heb ik dus maar gewoon overgeslagen. Tenzij het peper en zout moest zijn, dat heb ik wel gebuikt. Maar dat maakte allemaal niet uit, het was erg lekker! Ik serveerde er rijst en sla bij. 
Het recept komt van allrecipes.nl


Het recept

Albondigas (Spaanse gehaktballetjes in saffraansaus)

Ingrediënten

400 gr varkensgehakt
400 gr rundergehakt
1 plakje gerookt spek, fijngehakt
2 kruidnagels 
knoflook, geperst
Handvol ijsbergsla of little gem (het witte centrum), fijngesneden
2 eetlepels fijngehakte peterselie
Kruiden
1 ei geklopt
1 sneetje brood, korst verwijderd en licht gedrenkt in melk (met de overmaat eruit geknepen)
Bloem
Olijfolie
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
1/2 ui fijngehakt
125 ml kippenbouillon
Goede scheut witte wijn of sherry
Klein snufje saffraan
1 eetlepel fijn gehakte peterselie (extra)



Bereidingswijze

Doe het gehakt, 1 geplet teentje knoflook, 1 eetlepel peterselie, sla, ei, brood en kruiden in een grote mengkom. Meng dit goed met je handen en verdeel het mengsel vervolgens in kleine gehaktballetjes (ongeveer de grootte van ping pong ballen). Bestrooi ze met wat bloem en schud het overtollige eraf.
Verwarm een koekenpan met olie en bak de gehaktballen bruin. Wellicht moet je dit over een paar keer verdelen. Als de gehaktballen bruin zijn, bak je de ui in dezelfde pan tot deze doorschijnend is. Voeg een afgestreken theelepel bloem en paprikapoeder toe. Kook de bloem smaak eruit gedurende ongeveer 1 min. Voeg de kippenbouillon en wijn of sherry toe. Doe de gehaktballen terug in de pan. Breng aan de kook, dek af, en laat gedurende ongeveer 40-50 minuten sudderen.

Terwijl dit suddert, meng je met een vijzel de resterende knoflook, 1 eetlepel peterselie, een snufje zout en de saffraan. Net voor het opdienen, roer je dit mengsel in de saus.


dinsdag 16 december 2014


Het was weer een smakelijke maaltijd vandaag! Omdat vis niet ons ding is, heb ik gezocht naar een een ander recept voor Paella. En dat heb ik gevonden. Met kip en chorizo. Aileen en ik vonden het lekker, Declan heeft de chorizo aan de kant geschoven. Uiteraard kun je de chorizo ook vervangen door salami, net wat minder sterk van smaak. Het was een simpel en snel te maken gerecht.
Paella rijst had ik niet, in plaats darvan heb ik basmati rijst gebruikt. De saffraan is eigenlijk een beetje overbodig.
Het recept komt van www.mijnreceptenboek.nl

Het recept 


Kip en chorizo paella

Ingrediënten

1 eetlepel olijf olie
1 gesneden ui
1 gesneden teen knoflook
1 eetlepel paprika
250 gram Spaanse paella rijst
snufje saffraan
1 liter kippenbouillon
300 gram erwten
400 gram gesneden kipfilet
200 gram kruidige en gerookte chorizo
1 eetlepel vers gesneden peterselie




Bereidingswijze

Verhit de olijfolie in een grote, diepe koekenpan boven gemiddelde warmte. Voeg de ui toe en kook voor 5-10 minuten totdat het zacht is. Voeg de knoflook en paprika toe in de laatste minuut van koken.
Roer de paella rijst erdoor en voeg de saffraan en kippenbouillon toe. Breng het aan de kook,laat het voor 25 minuten sudderen.
Roer de erwten er in de laatste 2 minuten van het koken door.
Verhit ondertussen een andere koekenpan boven gemiddelde warmte. Voeg de kip toe en kook voor 10 minuten tot het goudbruin is en kook door en door gaar. Roer de chorizo er de laatste 2 minuten van het koken door.
Roer de kip en chorizo door het paella rijst mengsel, samen met de helft van de peterselie. Serveer in warme borden bedekt met de resterende peterselie.